User Review
( votes)
Eski PlayStation yöneticisi Shawn Layden, oyun endüstrisine özgü olmayan büyük teknoloji şirketlerinin mevcut haliyle sektöre yönelik en büyük tehditlerden birini oluşturduğunu öne sürdü.
GamesIndustry.biz Yatırım Zirvesi’nde konuşan Layden, Google, Netflix, Amazon ve Apple gibi firmaları “kapıdaki barbarlar” olarak etiketledi.
“Şu anda tüm büyük oyuncuların ‘Ah, oyun mu? Yılda milyarlarca dolar mı getiriyor? Bundan bir parça istiyorum’. Ve bu yüzden pay almak isteyen ve sektörümüzü alt üst etmeye çalışan Google, Netflix, Apple ve Amazon’umuz var” dedi.
2019’da Sony’den ayrıldığında şirketin dünya çapındaki stüdyolar grubunun başkanı olan eski PlayStation ABD patronu Layden, Apple’ın iTunes’daki 0,99 dolarlık şarkılarla müzik endüstrisini alt üst ettiğini ve Netflix’in yayın platformunun da aynı şekilde geleneksel film sektörü üzerinde geri dönüşü olmayan bir etki yarattığını söyledi.
“Umarım oyun, kendimizi bozduğumuz ilk sektör olur” diye devam etti. “Masanın tamamen değişmesi için bir Google’ın ya da Amazon’un gerekmediği bir yer. Bu değişikliklerin geldiğini görecek kadar akıllı olmalı ve kendimizi bu olasılığa hazırlamalıyız.”
Layden ayrıca Sony’nin başlangıçta Sony Electronics ile Sony Music Japan arasındaki ortak girişim olarak oyun pazarına girişinden ve şirketin dönemin köklü oyuncularıyla nasıl rekabet etmeye çalıştığından bahsetti.
“PlayStation, Sega ve Nintendo’nun yaptığını yapamayacağımızı ve [yazılımın büyük kısmını sağlayamayacağımızı] biliyordu, bunu nasıl yapacağımızı yeterince bilmiyorduk. Üçüncü taraf platformu olmamız gerekiyordu, bu yüzden Namco, Square, EA, Activision’ı almamız gerekiyordu” dedi.
“Bu Sony Music adamları Square’in Final Fantasy 7’yi Nintendo’dan PlayStation’a taşımasını sağladılar; bu muhtemelen en büyük köklü değişim hamlesidir.
“Yani evet, endemik değildik ama sanırım eğlenceyi de işin içine kattık ve bu da PlayStation’ın başarısını hızlandırmaya gerçekten yardımcı oldu.”
Layden’in gözünde statükoya yönelik diğer en büyük tehditler ise “yaratıcılığın düşmanı olabileceğini” söylediği endüstri konsolidasyonu ve “varoluşsal bir tehdit” olarak nitelendirdiği oyun geliştirmenin artan maliyetidir.
2020’de Layden, genel AAA gelişimini “sürdürülebilir değil” olarak nitelendirdi ve balonlaşan bütçelerle mücadele etmek için oyun uzunluğunun ve fiyatlandırmanın ayarlanması gerekebileceğini öne sürdü.